Vizuálne krásne torty

Autor: Nikola Koložová | 3.4.2013 o 21:20 | (upravené 4.4.2013 o 13:47) Karma článku: 6,49 | Prečítané:  1547x

Mám 25 rokov. Nedávno som oslávila svoju štvrťstoročnicu spoločne so svojou rodinou. Nezvyknem dostávať torty, ale tento rok nesmela na našom stole chýbať. Podobala sa presne na tú, ktorá pripomínala desiaty rok môjho života. Klasická čokoládová s kokosovým okrajom a s ružičkami na vrchu. Vyzerala aj chutila nostalgicky.

tortatortaautorka článku

So svojim redaktorským mikrofónom som navštívila súťaž v zdobení tort, kde bol široký výber kreatívnych
pestrofarebných vzorov a všakovakých trojdimenzionálnych tvarov. Rada som sa pokochala a bol to pre mňa vizuálny zážitok. Keďže bolo tesne pred Veľkou nocou, šikovné ženské ruky pripravovali výsostne výzdoby súvisiace so sviatkom jari. Dominovala žltá farba, figúrky kuriatok, šibačov ale i jedlých konárov bahniatok. Boli takmer ako živé a človek žasol nad tým, ako môže za relatívne krátky čas vzniknúť takýto kráľovský cukrovinkový produkt. Čosi mi však pri pohľade na marcipánovú výzdobu a rafinované motívy chýbalo.

V televízii sme odvysielali publicistický príspevok o súťaži. Pri jeho príprave som nemala ťažkú prácu, keďže respondentky - amatérske cukrárky boli nielen šikovné, ale aj výrečné a každá z nich mala v talóne zaujímavý príbeh či postreh na obohatenie obsahovej stránky reportáže. Oslovila som aj škôlkarku, ktorá prišla so svojou tetou a ich spoločná torta s farebnými kuriatkami sa umiestnila na štvrtom mieste. Myšlienku niekoľkominútového scenára som postavila na šikovnosti a kreativite účastníčok ako aj na náčrte myšlienky o vývoji dizajnu tort za posledných dvadsať rokov.

Pamätám sa, keď som ešte ako dieťa sedávala v pieskovisku pri studni a babka mi z kuchyne nosievala varechu so zvyškom čokoládového krému či surového piškótového cesta. Ja som sa z toho vždy nesmierne tešila a mala som pocit, že mi už k šťastiu nič iné nechýba. Pocit, keď som mohla olíznuť ten kúsok sladkého neba bol pre mňa povznášajúci. Babkine koláče, zákusky a torty neboli komoditou.

Na stretnutí sa okrem súťažnej atmosféry vyskytoval aj komerčný duch v podobe predajcu silikónových pomôcok pre cukrárov. Prezrela som si ich a v duchu som do foriem vkladala kúsky cesta a predstavovala som si vzniknuté tvary jedlých ozdôb. Ako som sa od organizátorky súťaže dozvedela, príprava tort zodpovedajúcich súčasným trendom vôbec nie je lacný špás. Jej kufrík s krájačmi, radielkami, podložkami a formami má hodnotu viac ako tisíc eur.

Neviem ako chutili torty vyložené na piedestáli. Boli súťažné a podstatou bolo vytvoriť čo najkrajšie dielo. Koniec stretnutia som si nepočkala, možno ich napokon rozkrájali alebo si ich ako odmenu odniesli domov a pochutnali si na nich súťažiace so svojimi rodinami. Ak sa však zamyslím, nemala by som srdce ani sa len dotknúť tých krásnych výtvorov.

Som rada, že som na svoje dvadsiatepiate narodeniny dostala práve takú tortu, akú pre mňa pripravovala moja milovaná babka. Zjedli sme ju celú. Aj s ružičkami.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.

SVET

Pozrite si, ako za dva roky zničila vojna Donecké letisko

Miesto bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.


Už ste čítali?